Radionica "Ehokardiografija u dijagnostici i liječenju hipertenzije", Vinkovci Print E-mail

U sklopu projekta RS "ECHO u gostima", 24. siječnja 2014. u Vinkovcima, održana je radionica Radne skupine za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva pod naslovom "Ehokardiografija u dijagnostici i liječenju hipertenzije".

 

Izvješće

 

Simpozij pod naslovom "Ehokardiografija u dijagnostici i liječenju hipertenzije" na prijedlog predsjednice Radne skupine za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva Prof.dr.sc. Jadranke Šeparović-Hanževački u organizaciji članice nukleusa radne skupine dr. Yvonne Vukušić-Janjić (Poliklinika Panaceja Županja) održan je 24.01.2014. u Vinkovcima, u kongresnoj dvorani hotela Villa Lenije. Simpoziju su nazočili subspecijalisti i specijalisti iz KBC Osijek, O.b. Vinkovci i O.b, Vukovar uz podjednako veliki broj liječnika obiteljske medicine iz Vukovarsko-Srijemske i Osječko-Baranjske županije. Organizaciji su značajno doprinjeli Doc. dr.sc. Kristina Selthofer-Relatić članica nukleusa, dr Danijel Lovrić tajnik radne skupine i dopredsjednik HLK dr.med. Mario Malnar.

U zanimljivim i sadržajno kvalitetnim izlaganjima predavača obuhvaćene su relevantne teme hipertenzivne bolesti srca.
Dr.sc. Vladimir Trtolja sa temom „Ehokardiografske odrednice hipertenzivne bolesti srca“.
Dr.sc. Sandra Makarović je prezentirala „Određivanja dimenzija vs. volumena lijevog atrija u kliničkoj praksi“.
Na kraju prvog dijela programa Dr.sc. Andrea Džumhur je prezentirala „Ehokardiografski pristup i metode kvantificiranja hipertrofije lijevog ventrikula“.

 

Sudionicima se omogućila jedinstvena prigoda edukacije Prof.dr.sc. Jadranke Šeparović-Hanževački i dr. Vlatke Rešković-Lukšić na dvjema radnim stanicama: GE EchoPAC 2012 (MEDICOM d.o.o.),paralelno vježbanje i demonstarcija pregleda na probandu provodilo se na ultrazvučnom sustavu Vivid S6. Osim toga je liječnicima obiteljske medicine prezentiran Vscan ručni ultrazvučni uređaj za orjentacijski pregled u hitnim stanjima i na terenu.

 

U nastavku programa Dr.sc. Mirna Krajina-Andričević prezentirala je temu Atletsko srce versus hipertrofijska kardiomiopatija.
Doc. dr.sc. Kristina Selthofer-Relatić sa temom Ehokardiografija u postupniku tretmana atrijske fibrilacije posebice interesantne za kolege na primarnoj razini sustava, isto kao i za ehokardiografičare u sustavu tercijarne zdravstvene skrbi.
Yvonne Vukušić-Janjić dr.med. „Terapijske implikacije ehokardiografskih nalaza „ nakon kratke epidemiološke analize hipertenzivne bolesti sa lokalnog područja upućenih pacijenata na ehokardiografski pregled (ugovorna ustanova HZZO-a Poliklinika Panaceja), koncizno su navedene terapijske opcije pojedinih odrednica hipertenzivne bolesti sa naglaskom na terapiju sistoličkog i dijastoličkog zatajenja srca.

 

Prof.dr.sc. Jadranke Šeparović-Hanževački „Dijastola u hipertenzivnoj bolesti srca“ obradila je krunska tema simpozija na kraju. Izlaganje je unjelo sigurnost u dijagnosticiranje dijastole i podjelu u stadije, bez naprednih tehnika, na postojećim temeljnim tehničkim mogućnostima. Ehokardiografske nalaze, istakla je, uvijek treba analizirati, odrediti njihov kauzalitet i korelirati u sinopsi nalaza. Prigodom pretrage postavljati si pitanja zašto, tražiti odgovore, izbjegavati zamke pojedinačnih patoloških nalaza. Zaključila je apelom na provedbu standardiziranog protokola ehokardiografije, čime se reducira potreba za nepotrebnim ponavljanjem nalaza i dodatnom opterećivanju sustava. Nakon dugog čekanja na pretragu, kvaliteta mora biti zajamčena. Osobito je istaknuta potreba za edukacijom i akreditacijom na nacionalnoj razini.

 

Slijedila je radionica, praktična primjena u predavanjima referiranih tema sa
Prof.dr.sc. Jadranka Šeparović-Hanževački, dr. Vlatka Rešković-Lukšić
Programska podrška: GE EchoPAC 2012 (MEDICOM d.o.o.)

 

20:05h Zatvaranje skupa sa osnovnim porukama

 

Zahvaljujem se svima nazočnima kolegicama i kolegama te sudionicima koji su, usprkos prvom snježnom nevremenu, svoje slobodno vrijeme uložili u edukaciju i omogućili odvijanje skupa.

 

Bodovi trajne medicinske edukacije će biti dodijeljeni sukladno listi nazočnih u bodovnoj tablici na mrežnim stranicama HLK.

 

Ovaj simpozij je izraz ideje decentraliziranih reginalnih održavanja edukacijskih skupova u cilju standardiziranja ehokardiograskih pregleda sa kvantificiranjem parametara i homologizaciji pisanja nalaza na kvalitativno visokoj razini.


Yvonne Vukušić-Janjić

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2011-2022 Croatian Cardiac Society.