Radionica "Ehokardiografski protokoli u valvularnim greškama", Koprivnica Print E-mail

U sklopu projekta RS "ECHO u gostima", 25. listopada 2014. u Koprivnici, održana je radionica Radne skupine za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva pod naslovom "Ehokardiografski protokoli u valvularnim greškama".

 

Izvještaj

 

Radionica se održala u prostorijama Edukacijskog centra u Općoj bolnici „Dr.T.Bardek“ u Koprivnici 25.listopada 2014 s početkom u 9 sati. Prisustvovalo je 32 polaznika iz Koprivničko-križevačke županije, okolnih županija i Zagreba. Predsjednica RS za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Prof.dr.sc.J. Šeparović Hanževački i domaćin dr. K. Šutalo pozdravili su sudionike. Tema radionice su bili standardizirani protokoli ehokardiografskog pregleda i pohrane u bolestima srčanih zalistaka. Program se sastojao od moderiranog vođenja kroz protokol na stvarnim bolesnicima i praktičnog rada na radnim stanicama uz interaktivno sudjelovanje. Cilj radionice je bio naglasiti važnost sveobuhvatnog protokola i potrebnih parametre za cjelovito razumijevanje patologije i procjene srčane greške.

 

Voditelji kroz teme koje su obuhvaćale greške aortalnog, mitralnog, trikuspidnog i pulmonalnog zaliska bili su prof. Šeparović Hanževački, dr. K. Šutala, dr. V. Rešković –Lukšić, dr. M.Brida, dr. N.Bulj i dr. Ž.Baričević te ehosonografičarke bacc med.tech. S. Ceković i S.Večerić s Klinike za Bolesti srca i krvnih žila, KBC Rebro.

 

Na kraju radionice polaznici su dobrovoljno rješavali završni test koji je vrednovan u sklopu Nacionalne akreditacije iz transtorakalne ehokardiografije s 20 bodova od ukupno potrebnih 200 (detalji na croecho.kardio.hr). Sadržavao je 25 pitanja, a granica za prolaz postavljena je 15/25, te je ukupno 18 polaznika uspješno položilo test. U nastavku polaznicima smo podjelili anonimne ankete s pitanjem zadovoljstva radionice, ocjene od 1 do 5 . Anketu su ispunila 24 polaznika radionice. Evo prosjećnih ocjena i komentara:
1. organizacija radionice 4,91
2. koncept rada na pacijentu 4,86
3. kvaliteta predavanja 4,83
4. kvaliteta predavaca 4,87
5. kvaliteta slucajeva 4,79
6. korist prikazanih sadrzaja za praksu 4,87
Svi su odgovorili da žele sudjelovati u sljedećim radionicama. Neke od predloženih tema budućih radionica su: desno srce, prosteticke valvule, GUCH, dijastolicka disfunkcija, TEE, 3D, kardiomiopatije, ishemijska bolest. Najviše ih je bilo za desno srce.

 

Radionica je završila u 19.00 sati.


 

Dr. Margarita Brida

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2011-2022 Croatian Cardiac Society.