Euroecho & other Imaging Modalities 2013, 5-8. prosinca 2012. Print E-mail

Atena, Grčka

Daniel Lovrić, dr.med.
Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb

EACVI-kongres-2012-newsOve godine tradicionalni skup europskog udruženja održan je u Ateni te ga je obilježilo nekoliko strukturnih novosti. Iako već od prošle godine u svom nazivu i u programu uključuje i druge modalitete oslikavanja srca, od ove godine prvi puta je kongres održan od strane novoformiranog Europskog udruženja za oslikavanje srca i krvnih žila (EACVI) te su ispunjeni i formalni uvjeti za sjedinjenje svih metoda oslikavanja u jednu krovnu organizaciju. Uprkos relativno nestabilnoj političkoj situaciji u zemlji skup je uspio održati zadovoljavajuću posječenost s preko 2800 prisutnih sudionik, te se na plenarnim sesijama nije zamijetio manji broj sudionika u odnosu na prošli kongres u Budimpešti.

Prvi dan kongresa uz cjelodnevni program tečajeva ponudio je i svečanost otvaranja na kojoj je predstavljeno i novo vodstvo EACVI za razdoblje od iduće dvije godine. Počasno Edler predavanje na temu "Imaging myocardial reperfusion in the area of cardioprotection" tijekom samog otvaranja održala je Prof. Genevieve Derumeaux iz Lyona, Francuska. Tijekom iduća tri dana plenarnih sesija predstavljene su praktički sve novosti u današnjoj ehokardiografiji. Naglasak je stavljen ove godine na bolesti zalistaka te na pristup problematici kroz više metoda oslikavanja. Kroz više odvojenih sesija predstavljen je pristup koronarnoj bolesti srca kroz različite metode morfološke i funkcijske analize. I kroz tečajeve, a i kroz plenarne sesije vidljiva je bila veća prisutnost drugih slikovnih metoda, kao i objedinjavanja različitih metoda u jedinstveni slikovni prikaz koji omogućuje dodatnu i poboljšanu evaluaciju srčane morfologije.

Procjena funkcije desne klijetke tek je naznačena u dvije sesije i nije ove godine dobila veći naglasak. Kongenitalne srčane greške pronašle su svoje mjesto u nekoliko sesija, ali je sveukupno količina obrađenog sadržaja daleko ispod širine spektra koji zahtijeva prikladno oslikavanje navedenih bolesti. Oslikavanju srca u specifičnim bolestima poput sistemskih te kod dijabetesa bile su posvećene dvije sesije, dok je jedna sesija bila posvećena ehokardiografiji tijekom trudnoće.

U slikovnim vježbaonicama moglo se praktično doživjeti odnos ehokardiografije i srčane anatomije na pravim kadaveričnim srcima uz osvrt na najčešće pogreške koje su prisutne u krivom tumačenju anatomije putem dvodimenzionalnih ehokardiografskih prikaza. Na ostalim slikovnim vježbaonicama teme su bile praktična primjena analize deformacije 2D Speckle tracking-om, primjena kontrastne ehokardiografije, trodimenzionalne ehokardiografije i primjena ehokardiografije u bolesnika sa plućnom hipertenzijom.

 

EUROECHO & other Imaging Modalities 2012, Atena, 2012

{gallery}Atena2012{/gallery}

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2011-2024 Croatian Cardiac Society.