CROECHO2015 – ZAVRŠNI OSVRT

Od 28. do 30. svibnja 2015. godine u Opatiji je, u organizaciji Radne skupine za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva, održan 8. hrvatski ehokardiografski skup s međunarodnim sudjelovanjem – CroEcho2015.

Skup je okupio ehokardiografsku javnost Hrvatske i okolnih zemalja, uz više od 360 domaćih i inozemnih sudionika, predavača te izlagača, čime je potvrdio status najvećeg ehokardiografskog skupa u regiji. Kvaliteta skupa prepoznata je i od strane Europskog odbora za akreditaciju u kardiologiji (EBAC) dodjelom 13 bodova sudionicima u sklopu programa trajnog medicinskog usavršavanja (CME).

Trodnevni program ponudio je osvrt na dosadašnja saznanja i novosti u ehokardiografiji. Plenarnim dijelom obuhvaćena su tematska izlaganja priznatih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva te usmena izlaganja odabranih znanstvenih priopćenja iz regije. Počasno predavanje na temu "Ehokardiografija u sistemskim bolestima" održao je prof.dr. George Sutherland iz Velike Britanije.

Velik dio programa skupa bio je posvećen edukativnim sadržajima iz ehokardiografije putem iznimno posjećenog Tečaja osnova ehokardiografije, čiju je kvalitetu potvrdio i Edukacijski odbor EACVI-ja. Uz pomoć odabranih predavača iz Hrvatske i inozemstva, tečaj je polaznicima omogućio uvid u osnove i pravila ehokardiografije, obuhvativši problematiku u rasponu od fizikalnih temelja, standardizacije i optimiziranja prikaza te osnova hemodinamike do najčešćih bolesti zalistaka, srčanog mišića i desnog srca.

U okviru tečaja organizirane su interaktivne slikovne vježbaonice za vrijeme kojih se sudionike na primjerima iz kliničke prakse podučavalo osnovama i problematici ehokardiografskih prikaza, mjerenjima i zamkama u svakodnevnim kliničkim scenarijima. Sudionici su imali prigodu sudjelovati i u radionicama napredne ehokardiografije s odabranim stručnjacima kroz prikaze praktične primjene dvodimenzijske analize deformacije miokarda, trodimenzijske ehokardiografije te procjene mehaničke disinkronije.

Skup je iskorišten i kao prigoda da se zainteresiranim sudionicima omogući pristupanje pismenom ispitu znanja u sklopu postupka Nacionalne akreditacije iz transtorakalne ehokardiografije. Testu je pristupilo osam polaznika.

Znanstveni dio programa bio je zastupljen u obliku usmenih izlaganja izabranih sažetaka i izlaganja postera. Svi prihvaćeni sažetci objavljeni su u časopisu Cardiologia Croatica, službenom časopisu Hrvatskog kardiološkog društva (http://www.kardio.hr/2015/05/25/cardiol-croat-2015-10-3-4/).

Naposljetku, premda je inzistiranje na izvrsnosti stručnog dijela bilo temeljna odrednica skupa, nije zanemaren niti društveni aspekt događaja. Iz Opatije nosimo brojne pozitivne kritike i snažnu motivaciju da CroEcho2017 bude još bolji!

CroEcho2015

 

Web: http://croecho2015.kardio.hr/

 

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2011-2024 Croatian Cardiac Society.